-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Водоканал у Долині планує продавати воду Вигоді, Болехову та Моршину за ціною, зниженою на 62%

-Реклама-spot_img
spot_img

Водночас Вигодська, Болехівська та Моршинська громада мають взяти на баланс водопровідні мережі і самостійно їх обслуговувати.

Водоканал у місті Долина, який активно модернізується і за підсумками 2023 року вперше за останнє десятиліття завершив фінансовий рік без боргів, має намір здійснити зміну діючих тарифів, пише Правда.іф з посиланням на Версії.

Офіційне повідомлення про наміри комунального підприємства «Водоканал» Долинської міської ради здійснити зміну діючих тарифів у 2024році на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення з’явилось на сайті підприємства ще влітку.

У водоканалі пояснили, що через збільшення обсягу реалізації води на 67,1%, зростання вартості електроенергії на 56,9%, зростання фонду оплати праці працівників підприємства в результаті збільшення прожиткового мінімуму, збільшення витрат та відрахувань на соціальні заходи та збільшення витрат на реагенти, паливно-мастильні матеріали у зв’язку із збільшенням вартості діючі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення не є економічно обґрунтованими.

«Провівши розрахунок з врахуванням всіх чинників, які вплинули на збільшення статей витрат визначено, що плановий тариф для населення та інших споживачів які не являються суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення становитиме: -на послуги з централізованого водопостачання – 28,48 грн/м3 (з ПДВ); -на послуги з централізованого водовідведення – 37,80 грн/м3 (з ПДВ)», – йдеться у повідомленні.

- РЕКЛАМА-

Рівень зростання планових тарифів до діючих на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення – 8,6 %.

Водночас на майже 62% зменшиться тариф на воду для Вигоди, Болехова та Моршина.

«Розмір планового тарифу для суб’єкта господарювання у сфері централізованого водопостачання – м. Болехів, смт. Вигода та м. Моршин: діючий тариф – 36,00 грн.(з ПДВ); плановий тариф 13,55грн. (з ПДВ). Зменшення тарифу на централізоване водопостачання становитиме 62%», – додають у водоканалі.

Таку різницю у тарифах Версіям прокоментував міський голова Долинської громади Іван Дирів.

«Зараз йдеться про іншу структуру, інші відносини з сусідніми громадами. Колись це був Долинський район і Долинський водоканал надавав послуги з водопостачання і водовідведення не тільки для нашої громади, а й інших, зокрема Вигодської і Болехівської. Тепер ми три окремі громади. І ми починаємо перебудовувати відносини так, як цього вимагає закон. А закон передбачає, що кожен виконавчий комітет відповідальний за питання водопостачання на своїй території. Тому ми робимо зараз систему таку, що в межах нашої громади водоканал буде надавати цю послугу в роздріб. А на межі громади ми встановили вузли обліку і в сторону Вигодської громади і в сторону Болехівської. І ми готові їм поставляти будь-які об’єми води. Але за мережі на своїй території тепер відповідають вони самі», – прокоментував Іван Дирів.

Міський голова каже, що тариф для сусідніх громад тепер буде «оптовий», але тариф для населення вони встановлюватимуть самі.

«Ті громади мають створити свої підприємства або якісь підрозділи в існуючих КП, які будуть цим займатися. Бо виходить так, що коли переглядати тарифи – то це ініціатива Долини, коли ремонтувати труби – то це проблеми Долинського водоканалу, а коли вкладати кошти на компенсацію різниці в тарифах або купляти необхідне обладнання насоси, труби – то тільки для своєї громади. Так більше не буде. Кожен відповідає на своїй території. Ми готові віддати безкоштовно ці мережі сусіднім громадам. Нехай несуть відповідальність кожен за своє», – відмітив Іван Дирів.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету
-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні