-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

В Івано-Франківську майже 50 людей зголосилися бути мовними інспекторами

-Реклама-spot_img
spot_img

В Івано-Франківську майже 50 людей зголосилися бути мовними інспекторами. Вони працюватимуть на громадських засадах.

Про це міський голова Руслан Марцінків розповів під час інформаційного стріму на YouTube-каналі “Говорить великий Львів”.

З його слів, мовним інспектором може бути будь-хто. Інспектори робитимуть зауваження людям, які розмовлятимуть в публічному просторі російською.

“Вони будуть казати: “Якщо вам важко говорити українською мовою, то ось є онлайн-курси, є звичайні курси української мови, пройдіть навчання і вам буде легше спілкуватися українською мовою”. Хоча це дуже дивно звучить: в українській державі та в Україні навчати українців української мови”, — розповів Марцінків.

Він продовжує: положення щодо діяльності мовних інспекторів на виконавчому комітеті ще не затвердили, проте майже пів сотні людей зголосилися ними бути.

“Ми будемо діяти в межах законодавства. Ми спитали людей, чим би мали займатися інспектори. Різні були ідеї. Але найбільше люди підкреслюють, що потрібно популяризувати саме курси вивчення української мови й стежити за дотриманням законодавства. Зокрема при обслуговуванні у магазинах, кафе”, — сказав Марцінків.

- РЕКЛАМА-

За його словами, в Івано-Франківську стало більше чути російську мову. Тож міський голова говорить, що “треба в розумних межах більш агресивно проводити українізацію”.

“У мене в понеділок (9 вересня — ред.) був уповноважений у справах української мови, який сьогодні працює на загальноукраїнському рівні. Він каже, що в Україні іде відкат — збільшується російська мова в закладах освіти та в інших речах. Проводять постійний моніторинг. І я можу це сказати: якщо у 2022 році й на початку 2023 приїжджали та хотіли курси української мови, то зараз кількість охочих зменшилася”, — говорить Марцінків.

Він підкреслив: важливо, щоб Івано-Франківськ залишався українськомовним, тож у місті зараз є багато ініціатив щодо цієї теми. Зокрема, програма розвитку української мови пам’яті Ірини Фаріон, заходи, які “стосуються популяризації та видання української книги”.

“Але великим поширенням буде робота мовних інспекторів. Ми очікуємо, що таких людей буде не менше сотні, які популяризуватимуть саме різноманітні способи вивчення української мови. І популяризувати це в громадському транспорті, на вулицях, у місцях громадського харчування. Я думаю, така ініціатива буде підтримана багатьма”, — додав Марцінків.

Якщо люди реагуватимуть на зауваження агресивно, то мовні інспектори викликатимуть поліцію. Також для них організують навчання.

“Ми це навчання розробляємо зараз, і я вважаю, що це є дуже і дуже на часі. І закликаю своїх колег з інших міст теж робити такі речі. Ми знаємо, що навіть мерів міст штрафували за невживання української мови у публічному просторі”, — каже Марцінків.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні