-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта

-Реклама-spot_img
spot_img

З приходом нового сезону нам варто очікувати новий етап і на ринку нерухомості, зокрема в Івано-Франківську. Осінь традиційно є періодом активізації ринку, коли попит на житло зростає, а девелопери виходять з новими пропозиціями. Цього року ми можемо побачити зміни в пріоритетах покупців, нові тенденції в забудові та інвестиційних стратегій.

Які саме зміни та оновлення прогнозуються? Ми розпитали експерта і менеджера з продажів у нашій компанії Габорака Івана. Він поділився своїми інсайтами та розповів, на що варто звернути увагу тим, хто планує придбати нерухомість або інвестувати в житлові проєкти цієї осені. Читайте далі в інтерв’ю.

Які основні чинники, на вашу думку, впливатимуть на ринок нерухомості цієї осені?

Як і влітку, цієї осені важливою залишиться ситуація на фронті. Вона впливає на всі сфери нашого життя, ринок нерухомості — не виключення. Ми щиро віримо, що вона буде покращуватися, наші Збройні сили вибиватимуть ворога з території України й це позитивно впливатиме на усі верстви населення, особливо на тих, хто давно планував купівлю нерухомості. Тобто запрацює відкладений попит.

Також у цьому випадку активізуються люди, які перебувають за межами України, вони переважно братимуть квартири у розтермінування. Якщо ж ситуація на фронті погіршуватиметься — зросте кількість покупців зі східних регіонів країни.

Цієї осені можуть повернутися клієнти, які вперше звернулися з ціллю купити квартиру до повномасштабного вторгнення, але з причин невизначеності та нестабільності не придбали житло. 

Звісно, впливатимуть і зміни в законодавстві, якщо вони будуть пов’язані з новими вимогами до забудовників, зокрема щодо екологічних стандартів, технічних норм будівництва, або зі змінами у податковому законодавстві. Це може призвести до збільшення витрат на будівництво, що, своєю чергою, вплине на ціни на первинну нерухомість.

- РЕКЛАМА-

Впливатиме й інфляція, більшою мірою на інвесторів. Оскільки це ті люди, які звикли, що гроші мають робити гроші. Зараз в середньому за рік можна заробити 17-18%, якщо інвестувати в новобудову.

Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта


Чи очікуєте ви зміни у попиті на житло у порівнянні з попередніми сезонами? Якщо так, то які саме?

Попит у цей період зростатиме, зокрема завдяки людям, які працюють за кордоном, і їх насправді багато. Не всі купують там житло, більшість працює не офіційно. Часто вони не мають змоги приїхати в Україну, через певні обставини купити автомобіль чи збудувати будинок. Тож не знають, що робити із заробленими коштами. Найкращий вибір для інвестиції — це купівля нерухомості.

Хтось із них мав здійснити покупку рік назад, хтось пів року, але не зробив це, а хтось тільки зараз розуміє, що час кудись вкладати зароблене.

На купівлю наштовхують і їхні друзі, які уже мають квартири в новобудовах. Плюс у нас доступне розтермінування. Тобто та людина, яка виїхала за кордон, за певний час акумулювала зароблені кошти, до прикладу 30 тис. євро і може 15-20 тис. вкласти в перший платіж, а решту розділити на щомісячні платежі, при цьому продовжувати заробляти, витрачати гроші на прожиття.

Хто ще купуватиме квартири цієї осені?

З мого досвіду, восени остаточно приймають рішення про купівлю нерухомості ті, хто влітку розглядав різні варіанти та прицінювався. Адже у період відпусток працює відкладений попит.

Осінню такі клієнти часто повертаються з готовим рішенням щодо конкретної квартири та способу оплати. Тобто вони знають, що саме хочуть придбати і як — оплатити всю суму або взяти розтермінування платежів, до прикладу, на три місяці.

Проте я раджу не зволікати з рішенням, адже буває, що квартира, яка вам сподобалася на оглядинах і не була заброньована — продається і ви втрачаєте житло мрії.

Також однозначно стане більше клієнтів із західних регіонів. Минулого року було багато покупців зі східної частини країни. Зараз кількість вирівнюється, більшає покупців з Тернопільської, Чернівецької та Львівської областей.

Чи купують у нас нерухомість іноземці? 

Звісно, купують. З покращенням ситуації на фронті й у державі загалом все більше людей із-за кордону цікавляться інвестицією в нашу нерухомість. Переважно це іноземці, які є вихідцями з України, чоловік або жінка, які вже багато років проживають за кордоном.

У нас був випадок, коли українка родом з Волині зі своїм чоловіком іноземцем, у якого декілька квартир в Об’єднаних Арабських Еміратах, Німеччині та Австрії, інвестували в нерухомість від blago.

Гадаю, що як тільки війна закінчиться, іноземні інвестори направлятимуть ще більше коштів в українську нерухомість.

Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта


Чому обирають нерухомість на первинному ринку? Які переваги такої купівлі на противагу з вторинним житлом?

Люди завжди хочуть чогось нового, прагнуть до змін у кращому напрямку. Якщо брати до уваги нерухомість, то зараз я спостерігаю те, що багато хто обирає квартири у великих житлових масивах, бо там доступно все: від магазинів до спортивних залів, аптек і так далі.

Важливою перевагою новобудов є те, що у них проєктують закриті двори, підземні паркінги, сучасні дитячі та спортивні зони.

На ринку вторинного житла або старого фонду, немає таких інфраструктурних рішень. Крім цього, там недосконале будівництво, мала енергоефективність будівель, застарілі комунікації. Усе це негативно впливає на якість життя.

До прикладу, у мене є товариш, який хоче придбати квартиру у новозбудованому ЖК, продавши житло у старому будинку, бо там є проблеми з водовідведенням, оскільки десь поставили залізні труби, а вони прогнивають і у квартирі постійно відчувається сирість, треба оновлювати ремонт ледь не щороку. 


Також один із мінусів старих будинків — це темні, недоглянуті під’їзди замість дизайнерських, просторих холів. Зараз клієнти прагнуть обирати будинок, у якому вхідна зона продумана до деталей, є диванчики для очікування, два ліфти, вхід врівень із землею, незадимлена сходова, приміщення для зберігання велосипедів, дитячих візочків. Усе це ми реалізовуємо у наших комплексах і намагаємося стежити за трендами, щоб покращувати кожен аспект у нашому будівництві.

Як можуть змінитися ціни на житло в обласних центрах, зокрема в Івано-Франківську?

У Івано-Франківську ціна зростає кожного місяця, як і в інших прогресивних містах. Як правило, у гривні — це близько 500 грн, у доларах — 15. Тобто на 2% зростає вартість квадратного метра щомісячно, це 24% за рік. Оскільки відбувається коливання долара до гривні, то за рік вартість житла у новобудові збільшується на 17-18%. Така тенденція, цілком ймовірно, буде збережена цієї осені. 

Що впливає на збільшення ціни?

Безумовно, на це впливають інфляція та попит, останнє значною мірою формує ринок нерухомості у нашому місті. Також впливає й економічна ситуація у державі.

Як на мене, вона покращилася, тому що у країну починає заходити більше грошей, зокрема в західний регіон. Багато бізнесу релокувалося сюди, молоді та прогресивні спеціалісти, до прикладу, айтівці з Харкова та інших великих міст, обирають саме Івано-Франківськ для життя та роботи. Це стимулює попит і відповідно ціни на новобудови ростуть. 

Чи спостерігається збільшення зацікавленості до інвестицій у нерухомість в Івано-Франківську?

Так, наше місто цікаве з погляду інвестицій, зокрема у нерухомість. Воно знаходиться неподалік Карпат, які є туристичним центром регіону. Життя тут відносно недороге та дуже комфортне, адже живучи у центральній частині, можна пересуватися без авто чи громадського транспорту, усе в пішій доступності. Так само у комплексах на околицях міста створюється уся необхідна інфраструктура для життя.

Івано-Франківськ постійного розвивається, з’являються нові проєкти й цікаві рішення. Тож цієї осені тенденція триматиме курс на збільшення інвестицій. Адже для інвестора потрібно чітко розуміти, хто його кінцевий покупець. Тобто якщо я інвестуватиму в нерухомість у Франківську, то хто купить у мене цю квартиру, чи кому я зможу її здавати в оренду.

Відповідь на не питання просте — тим, хто обирає Івано-Франківськ для життя та розвитку. Як я вже згадував, сюди переїжджає бізнес, щоб розвивати свою справу, успішні фахівці, які хочуть будувати кар’єру, молоді сім’ї, які шукають спокійного та комфортного простору. Й наше місто з легкістю може стати для них таким.

Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта

Чи змінюються уподобання покупців у виборі квартир в Івано-Франківську?

Переважно обирають квартири невеликих площ, тобто однокімнатні. Проте є звернення й від тих, хто шукаєш три- та чотирикімнатні квартири з кухнею-студією. Зазвичай це великі сім’ї, або люди у яких є капітал понад 80 тис. доларів.

Якщо обирають житло для себе, то більше до вподоби видові квартири, планування з балконом, на середніх поверхах. Важливою при виборі квартири є й енергоефективність будинків. Гадаю, що ця тенденція збережеться цієї осені.

Які ще тенденції варто очікувати на ринку нерухомості цієї осені?

Перше — це цікаві рішення на території комплексів, як от басейн на даху та зона барбекю спільного користування. Наша компанія реалізовує це у житловому районі Manhattan UP.

Друге — закриті двори та підземний паркінг, які теж є у наших комплексах.

Третє — дизайнерські холи та комфортні зони очікування. Це тенденція, яку ми переймаємо з Києва та закордонних великих міст.

Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта
Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта

Після літнього спаду восени активізується оренда житла, особливо у великих містах, де почнеться новий навчальний рік і студенти повернуться до університетів.

Цифровізація — теж один із трендів, який восени не втратить свою силу. Ринок нерухомості продовжуватиме адаптовуватися до цифрових інструментів: 3D-турів, відеоконсультацій, віртуальних платформ для проведення угод та купівлі нерухомості віддалено.

Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта

Які поради ви можете дати потенційним покупцям або інвесторам на осінь?

З мого шестирічного досвіду той, хто швидко приймає рішення — завжди в плюсі. Не треба відклади купівлю у довгий ящик, думати, що ринок нерухомості просяде і так далі. Так думають песимісти.

Люди, які прагнуть кудись вкласти кошти, або мріють про власне житло і не вагаючись купують квартиру — це оптимісти й вони завжди виграють.

Тож моя порада — бути оптимістами та вкладати кошти або в інвестицію, яка примножиться з часом, або у мрію, яка дозволить вам жити у власній квартирі. І якщо ви не зробили це влітку — осінь найкращий час. 

Реклама

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Світлана Якимчук
Світлана Якимчук
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф.юа. Випускник філологічного факультету Прикарпатського національного університету

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні