-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Вейпи і кальян: де у Франківську не можна курити і що буде за порушення

-Реклама-spot_img
spot_img

В Україні вже багато років діє закон щодо попередження куріння і заборону пропагування цієї шкідливої звички. Та в останні роки ринок заполонили електронні пристрої, які замінили звичні сигарети. Різнобарвні й з цікавими ароматизаторами – вони все більше приваблюють підлітків та молодь.

Через це минулого року набули чинності нові норми закону, які мали б допомогти боротися з цим явищем, пише Репортер.

За кальян чи сигарети – штраф

Рік тому набрали чинності нові норми Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Зокрема, вони забороняють продаж ароматизованих сигарет, а також – продаж електронних сигарет людям, які не досягли 18 років, бо досі це закон не регулював. Штраф за це – 1020 грн, а у разі повторного порушення протягом року – 10 200 грн.

Також заборонена реклама та стимулювання продажу електронних сигарет та рідин до них – поруч з забороною реклами звичайних цигарок.

- РЕКЛАМА-

Норми «антитютюнового законодавства» відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, а також директивам Європейського союзу. Імплементувати їх є зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

Крім того, у громадських місцях чи у приміщеннях ресторанів заборонено курити, зокрема кальян. За розміщення попільничок, кальяну чи за факти куріння відвідувачами ресторан може заплатити штраф 3000 грн, якщо повторно – 15000 грн.

За рекламування або стимулювання продажу тютюнових виробів штраф – від 30000 до 50000 грн за кожен факт реклами на окремому носії.

Крім ресторанів, куріння будь-яких сигарет заборонене на території навчальних та медичних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, у приміщеннях закладів харчування, культурного призначення, готелів і закладів розміщення, гуртожитках, приміщеннях підприємств, установ та організацій. На території таких закладів адміністрація повинна розмістити відповідний знак про заборону куріння.

Де у Франківську не можна курити та що буде за порушення
Такий знак повинен бути встановлений у місцях, де куріння заборонене

На автостанції курити не можна

Мешканці, які стали свідками куріння в таких місцях або помітили відсутність там відповідного знаку, можуть надсилати скаргу до Держпродспоживслужби.

У всіх місцях, де куріння заборонене, має бути відповідний знак, – розповідає завідувачка сектору контролю за рекламою, дотримання антитютюнового законодавства управління захисту прав споживачів ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Валентина Сенчук. – Це зображення чотирьох пристроїв – звичайна сигарета, електронна, кальян і нагрівання. І напис, що куріння заборонене. За куріння в цих місцях або за відсутність такого знаку передбачений штраф – від 1000 грн. Але також закон забороняє рекламування і стимулювання продажу, у тому числі електронних сигарет. Під цим розуміється також, що не можна оформляти і викладати пачки сигарет на кольорових, яскравих фонах, з підсвіткою, з додатковим текстом.

З початку введення воєнного стану постійні перевірки Держпродспоживслужби заборонені. Але від квітня 2023 року спеціалісти служби можуть проводити позапланові перевірки у сфері дотримання норм антитютюнового законодавства. Але це – тільки за зверненням мешканців.

Наприклад, людина побачила, що водій курить у маршрутці, – каже Валентина Сенчук. – Цього року був такий випадок – їхала жінка з дитиною з лікарні, а водій курив. Вона сфотографувала і подала скаргу. У таких випадках ми притягаємо до відповідальності суб’єкт господарювання – перевізника. Можливе ще притягнення до відповідальності фізичної особи, яка порушила цей закон – наприклад, людини, яка курить у публічному місці. Але цей протокол може скласти поліція. Штраф за це – від 102 до 450 грн.

Фотофіксація у таких випадках бажана, але не обов’язкова. Працівники Держпродспоживслужби все одно мають провести свою перевірку. Тоді доказом можуть бути, наприклад, попільнички на столах чи можливість замовити кальян у меню закладу.

Вейпи і кальян: де у Франківську не можна курити і що буде за порушення

За минулий рік до Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надійшли шість звернень щодо порушень тютюнового законодавства, а цього року – поки чотири. Це були випадки реклами тютюнових виробів у супермаркетах, куріння на території закладу охорони здоров’я, у маршрутці, кальян у ресторані та куріння на автостанції в одному з районів Франківщини.

Усіх порушників вдалося притягнути до відповідальності, – каже Валентина Сенчук. – Лише у двох випадках, де ми зафіксували стимулювання до куріння зі штрафом у 90 тис грн за кожен такий факт, супермаркети зараз оскаржують це в суді. Такі великі підприємці надіються, що виграють перші судові справи з цього питання, щоб потім по аналогії далі порушувати закон.

За словами Валентини Сенчук, особливо проблемою зараз є електронні засоби для куріння, дуже популярні у підлітків. Вони привабливі за запахом і зовнішнім виглядом. Тому працівники Держпродспоживслужби проводять виховні години у школах, де розповідають про шкоду куріння.

Вейпи і кальян: де у Франківську не можна курити і що буде за порушення

Жінки курять все більше

За даними ВООЗ, вейпи частіше використовують діти 13-15 років, ніж дорослі. В Україні, за результатами Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, 40% учнівської молоді 13-15 років взагалі вживали електронні сигарети, а близько 18%  є нинішніми споживачами вейпів. Серед опитаних дітей 15-16 років 50% хоча б один раз у житті мали досвід куріння електронних сигарет. А досвід куріння вейпів протягом останніх 30 днів є у кожного п’ятого респондента – понад 19%, інформують у центрі громадського здоров’я України.

Незважаючи на приємний вигляд і аромат, суміші вейпів містять токсичні речовини та важкі метали, які можуть спричинити незворотне пошкодження легень, захворювання серцево-судинної системи, а також спричиняти рак. Шкідливим є не лише саме куріння, а й вдихання випарів з вейпів – тож це впливає не лише на курця, а й на його оточення. Схожий вплив на здоров’я має і кальян. А про шкоду нікотину у звичайних сигаретах всім відомо ще зі школи.

Згідно з опитуванням, результати якого оприлюднила громадська організація «Життя» разом з дослідниками Київського міжнародного інституту соціології минулого року, майже 25% українців щоденно курять – це 36% чоловіків і 15% жінок. При чому серед жінок кількість курців зросла удвічі за останні 7 років.

Опитування демонструють, що споживання тютюнових виробів в Україні активно знижувалося до 2017 року. Та після появи агресивної реклами тютюнових виробів для нагрівання, електронних сигарет і нікотинових виробів їхнє споживання в Україні не знижується вже 7 років, – йдеться у дослідженні.

Також опитування показало, що рекламу тютюну та нікотину найбільше помічає молоде покоління – 73% молоді віком 18-29 років.

Вплив нікотину в сигаретах підвищує ризик інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда і приблизно в п’ять разів — раптової смерті. Згідно з даними, які оприлюднило МОЗ цього року, в Україні куріння забирає в середньому 130 000 життів на рік. Ще п’ять років тому ця цифра була – 85 000. А результати популярності електронних сигарет ми побачимо через десятки років.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні