-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Волонтер з ДЦП, якого побили у ЦНАПі на Франківщині, домагається справедливості

-Реклама-spot_img
spot_img

Володимир Сікердей — волонтер з інвалідністю I групи із села Цуцилів, що на Івано-Франківщині. У липні 2024 року чоловік прийшов у ЦНАП в селі Перерісль, щоб забрати довідку про отримання соціальної допомоги. Документ йому відмовилися віддати, вибили з рук телефон, на який Володимир знімав розмову з працівницею установи, та вдарили в обличчя.

Через побиття волонтера поліцейські відкрили кримінальне провадження. Співробітник Переріслянської сільської ради, якого Володимир Сікердей звинувачує у цьому, понад два місяці після інциденту продовжує працювати. Голова громади Володимир Молдавчук заперечує побиття чоловіка у ЦНАПі

Чи можна притягнути учасника конфлікту до відповідальності та що каже голова Переріслянської громади — у матеріалі Суспільного.

У Володимира Сікердея — ДЦП, від народження за ним доглядала мама. Він народився з вагою 1 кілограм 300 грамів.

“Лікарі сказали, що шансу на те, що я буду самостійно брати ложку в руки, писати, читати, немає. 22 рази мене одягали у гіпс, щоб кістки та сухожилля розтягувалися. Знеболювальні приймаю майже постійно, бо це — нестерпний біль. Хочу подякувати батькам, бо можу сьогодні їздити на машині, комунікувати, жити, працювати та допомагати. Це — не заслуга держави. Це — заслуга медиків, які мене лікували, та батьків”, — розповідає чоловік.

- РЕКЛАМА-

Відмовилися віддавати довідку та побили

У 2020 році мама Володимира вийшла на пенсію і його опікуном став брат. Щороку він оформлював довідку про соцдопомогу в установі у Надвірній. У 2024 році справу передали до ЦНАПу в селі Перерісль, куди Володимир прийшов з братом 2 липня.

“Я звернувся до ЦНАПу, бо мені та брату зателефонували звідти. Сказали, що документи готові. Коли ми прийшли їх забирати, сказали: “Довідка готова, але ми її вам не віддамо”. Перепитав, чому. Відповіли: “Це — заборона голови громади. Ідіть до нього і собі з’ясовуйте”. Пані Тетяна неадекватно відреагувала на те, що я веду відеофіксацію. Не знаю, яким чином у приміщенні ЦНАПу з’явився завгосп, який завдав мені тілесних ушкоджень”, — розповідає Володимир Сікердей.

Володимир попросив працівників надати письмову відмову з обґрунтуванням та протокол засідання комісії, яка видає довідки. Коли їх теж не отримав, зателефонував до поліції та почав фільмувати розмову телефоном. На відео видно, що чоловік, якого присутні називають Богданом Васильовичем, замахується кулаком на Володимира Сікердея. Після цього телефон впав.

“Коли він мене вдарив, то тримав в руці мобілку. Тому, напевно, так сталося, що він розбив мені губу. Удар був все ж таки тупим предметом. Ніхто не спитав, як я почуваюся. Пані Гук, секретарка сільської ради, сіла на диван, вибачте, як на курорті. Це ж стався кримінал у ЦНАПі”, — пригадує Володимир Сікердей.

За його словами, через конфлікт йому завдали не лише травм, а й моральних та матеріальних збитків. Його мобільний телефон — пошкоджений.

Що про інцидент у Переріслянському ЦНАПі кажуть поліцейські

Речниця поліції в Івано-Франківській області Тетяна Іванюк розповіла, що поліцейські відкрили кримінальне провадження через умисне легке тілесне ушкодження.

“Санкція статті передбачає штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на термін до 200 годин, або виправні роботи до одного року. Наразі допитують свідків та очевидців, щоб з’ясувати всі обставини та прийняти процесуальне рішення згідно з чинним законодавством. Триває досудове розслідування”, — говорить Іванюк.

Голова громади заперечує побиття Володимира Сікердея

За словами Володимира Сікердея, 5 липня під час сесії Переріслянської сільської ради її голова Володимир Молдавчук сказав, що провів службову перевірку через конфлікт у приміщенні ЦНАПу.

“Сказали всі працівники, що на їхній погляд та згідно з моєю перевіркою, побиття не було”, — сказав Молдавчук на сесії.

Коментувати ситуацію Суспільному голова Переріслянської громади Володимир Молдавчук відмовився. У відповіді на інформаційний запит він повідомив, що учасник конфлікту Богдан Стефанюк продовжує працювати у сільській раді. Службову перевірку щодо інциденту проводили з 2 липня по 1 серпня.

За її результатами, працівники Переріслянської сільської ради не вчиняли дії стосовно Володимира Сікердея, які б вказували на порушення ними Конвенції про права осіб з інвалідністю. Окрім цього, відсутні підстави й для дисциплінарного стягнення Богдана Стефанюка, йдеться у відповіді на запит.

Чи можливо притягнути учасника конфлікту до відповідальності — пояснення юристки

Юристка Наталія Кохан каже: щоб притягнути працівника ЦНАПу до дисциплінарної відповідальності, потрібні прямі докази. Якщо на відео їх немає, то під час досудового та судового розслідування можуть з’явитися нові обставини справи.

“Для можливості притягнення до дисциплінарної відповідальності має бути невиконання, неналежне виконання покладених на працівника посадових обов’язків або порушення трудової дисципліни. Розглядаючи останнє, треба в контексті подивитися, хто і в якому місці порушував, та чи була ця особа в цьому місці. У судовому або досудовому розслідуванні, з’ясувавши ці факти, причинно-наслідкові зв’язки та наслідки, можна вести мову про притягнення до дисциплінарної відповідальності”, — пояснила Наталія Кохан.

Володимир Сікердей боротиметься за справедливість

Журналісти Суспільного відвідали ЦНАП у селі Перерісль, щоб поспілкуватися з учасником конфлікту Богданом Стефанюком та адміністрацією установи. Працівники центру сказали, що коментувати конфлікт може лише начальниця відділу ЦНАПу Уляна Дмитрук. Однак наразі вона перебуває у відпустці.

Володимир Сікердей показує грамоти за волонтерську допомогу від військовослужбовців.

“Раз — подяка, два — подяка. Подяка від Збройних сил України, від хлопців, які воюють. Там нагороджують, а тут — б’ють. Не розумію, чому так. Це не просто неповага, а й злочин працівника, який повинен був бути звільнений. Якщо голова громади своїм авторитетом, вибачте за слово, хоче це “прикрити”, я скажу відкрито: не вийде. Буду боротися за справедливість до кінця”, — говорить волонтер Володимир Сікердей.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні