-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Особливості вальцювання листового металу

-Реклама-spot_img
spot_img

Вальцювання листового металу – один із різновидів обробки листа, під час якого змінюється його форма для подальшого виготовлення різноманітних деталей та іншої продукції. Для вальцювання використовується спеціальне обладнання з таким робочим елементом, як валки – гладкі циліндри, виготовлені з надміцного металу. Тип вальцювального обладнання підбирається конкретно до того, який листовий метал буде оброблятись, а також налаштовуються відповідні параметри обладнання. 

Застосування технології вальцювання

Листовий прокат вальцюється для виготовлення широкого асортименту продукції – жолобів, баків, ємностей тощо. В процесі здійснення технології структура металопрокату значно ущільнюється, що позитивно впливає на фізико-механічні властивості виробу, а також продовжує строк експлуатації. 

Під час вальцювання усуваються дрібні дефекти на поверхні матеріалу, тому дана технологія вважається підготовчим етапом перед тим, як металевий лист  буде піддаватись іншим видам обробки. 

- РЕКЛАМА-

Варто зазначити, що підбір листового металу для вальцювання передбачає вибір заготовок з достатнім рівнем пластичності, зокрема, різні марки сталі, кольорові метали (мідь, алюміній) або сплави на їх основі. Проста технологія вальцювання дозволяє застосовувати даний метод обробки металопрокату не лише на великих підприємствах. Устаткування для вальцювання встановлюють і в невеликих майстернях. Для промислового використання встановлюють гідравлічне вальцювальне обладнання, а для маленької ремонтної майстерні можна підібрати ручний верстат. 

Процес вальцювання металу

Металопрокат листовий в процесі вальцювання не нагрівається, за винятком випадків роботи зі сталевим металопрокатом завтовшки понад 6 мм або матеріалами на основі титану.

Технологічний процес вальцювання металу передбачає наступні етапи:

  1. В зону захоплення подається металевий лист.
  2. Оператор виставляє робочі параметри верстата відповідно до параметрів металу.
  3. Заготовка прокатується між валками верстата в строго заданому напрямку.

Під час прокатки заготовка змінює свою конфігурацію, набуваючи циліндричної або конусоподібної форми. Якщо за один етап вальцювання немає можливості отримати бажану форму металу, тоді процес повторюється кілька разів.

Під час вальцювання може проводитися проміжний відпал, щоб нейтралізувати внутрішню напругу в металопрокаті, а також усуває дрібні дефект. Ключовим показником якості під час виконання вальцювання листового металу є відсутність розтріскування або надмірного стоншення, а сам процес вальцювання не критично збільшує вартість листа металу.

Обладнання для вальцювання металопрокату

Верстати для вальцювання металу класифікують за способом здійснення технології, а також за типом обладнання. Так, за способом роботи розрізняють електричні та гідравлічні верстати, що працюють від гідростанції. Механічне обладнання для вальцювання у виробництві використовуються доволі рідко.

За типом можуть бути: 

  • двовалкові;
  • тривалкові;
  • чотирьохвалкові верстати для вальцювання.

Зазвичай валки розташовані горизонтально, хоча є й обладнання з вертикальним розміщенням робочого обладнання для зменшення площі верстата. Залежно від розташування валків вальцювальне обладнання може бути симетричне та асиметричне. Асиметричні моделі є більш універсальними, оскільки їх застосування дає змогу не тільки надати плоскій заготівлі циліндричної форми, а й обробляти краї металопрокату. А на верстатах із симетричним розташуванням валків можна обробляти листові заготовки більшої товщини.

Переваги застосування технології вальцювання

Вальцювання листового металопрокату – одна із затребуваних технологічних операцій, яка вирізняється малим енергоспоживанням, простотою й універсальністю. Такий процес має низку переваг:

  • ефективність і висока рентабельність в умовах як великого, так і дрібносерійного виготовлення;
  • швидка адаптивність налаштувань верстатів відповідно до параметрів металу;
  • мінімальна ймовірність отримання браку під час виробництва;
  • зниження трудовитрат при ремонтних роботах і техобслуговуванні.

Оскільки питомі зусилля під час вальцювання металопрокату відносно невеликі, під час виготовлення верстатів для даної технології впливу на метал не потрібно використовувати спеціальні дороговартісні марки сталі.

Реклама

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Ігор Василик
Ігор Василик
Журналіст, фрілансер. Закінчив факультет журналістики ЛНУ в 2008 році журналістка, власкор регіональних та центральних ЗМІ. Закінчила Києво-Могилянську академію у 2019 році.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні