-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Мобілізація на Прикарпатті в жовтні: кого призиватимуть та розшук тих, хто не оновив дані

-Реклама-spot_img
spot_img

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну воєнний стан та мобілізацію продовжили щонайменше до 9 листопада 2024 року.

Згідно з новими правилами мобілізації, які вступили у дію наприкінці травня 2024 року, чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та предʼявляти його на вимогу представника ТЦК та СП або поліціянта.

У прикордонній смузі та на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.

Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон.

- РЕКЛАМА-

Фіртка розповідає, що варто знати про мобілізацію у жовтні прикарпатцям.

У жовтні мобілізувати в Україні можуть такі категорії:

  • придатних та обмежено придатних чоловіків віком від 25 до 60 років, якщо вони мають або не мають військового досвіду;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 25 років, які вже проходили строкову службу та проходять військову службу в запасі або резерві;
  • виключених з військового обліку чоловіків, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров’я та якщо вони не вчинили тяжкого злочину, за якого мобілізація заборонена.

Зазначимо, що наразі призовники від 18 до 25 років, які не проходили строкову службу, можуть тільки добровільно підписати контракт із ЗСУ — мобілізувати примусово їх не можуть.

Разом з тим, обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти.

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку.

Водночас, під час війни не мобілізовують наступні категорії:

  • студентів;
  • викладачів та науковців,
  • деякі категорії за професійною діяльністю;
  • за визначеними сімейними обставинами;
  • з визначеними хворобами;
  • заброньованих працівників.

Як виявляють тих, хто не оновив дані


Значна частина прикарпатців оновила свої військово-облікові дані.

Втім, як розповів “Західному кур’єру” виконувач обов’язків заступника начальника Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, підполковник Андрій Мороз, є така ж велика кількість тих, хто свої дані не оновив.

“Громадяни, які не оновили дані, перебувають у розшуку поліції.

Наші співробітники кожного дня їх виявляють під час заходів з оповіщення та передають Нацполіції”, — додав Мороз.

Водночас, продовжує підполковник, ті хто немає військово-облікових документів теж є порушниками військового обліку. Є також категорія громадян, які мають право на відстрочку від служби, але з якихось причин не оновили дані.

“Ті, хто має військово-облікові документи невстановленого зразка також порушники.

Таких людей є багато. Всі вони перебувають у розшуку і щоденно їх виявляють працівники ТЦК та СП. Ми передаємо їх представникам поліції, їх притягують до адмінвідповідальності.

Далі ми здійснюємо всі заходи щодо того, аби актуалізувати всі дані особи, і якщо вона підлягає призову та мобілізації, то автоматично проходить військово-лікарську комісію.

Якщо стан здоров’я людини дозволяє їй проходити військову службу, і вона немає права на відстрочку, то для неї відразу визначається навчальний центр і в подальшому підрозділ, де вона нестиме службу”.

Як каже Андрій Мороз, закон №10449 про мобілізацію, який вступив у дію 18 травня, а також постанова Кабінету міністрів №560 від 16 травня дещо спростили роботу ТЦК та СП.

“Ці документи врегулювали деякі питання, які давно потребували впорядкування. Але кардинально в нашій роботі нічого не змінилося. Мобілізація в країні продовжується і ми працюємо в плановому режимі, виконуючи завдання.

Найкорисніша новація це, звичайно, оновлення військово-облікових даних. Тепер ми маємо актуальні дані про військовозобов’язаних, їх місце реєстрації, телефон. Адже багато осіб зареєстровані були за однією адресою, а проживали за іншою.

Таким чином ми не могли вручити цим військовозобов’язаним повістки, бо не знали їхнього місця перебування.

Зміни в законодавстві дали нам можливість зібрати актуальні дані про військовозобов’язаних і внести їх в систему «Оберіг».

Тепер ми розуміємо, де людина живе, як з нею можна зв’язатися, де вона працює”, — зазначив Мороз.


Як на Прикарпатті працює ВЛК


Серед населення існує велика недовіра до роботи військово-лікарської комісії. Зокрема, й через виявлені факти корупції.

Окрім того, з початку року опублікували декілька офіційних інформаційних повідомлень про людей, які померли у навчальних центрах, зокрема, від серцевих нападів. Це ще більше підриває довіру саме до роботи військово-лікарських комісій.

Більше про роботу ВЛК на Прикарпатті, розповів підполковник Андрій Мороз.

“ВЛК не підпорядковується територіальним центрам комплектування. Це незалежний орган.

На Прикарпатті ВЛК працює планово, і я певний, що таких випадків, коли комусь якийсь діагноз не внесли у висновок, немає. Кожен лікар несе за це персональну відповідальність. 

Інша справа, що люди самі собі ставлять діагнози типу «спина болить», які нічим, крім слів, не підкріплені”, — каже підполковник.

З його слів, якщо людина має певні діагнози, то при прибутті на ВЛК вона має мати при собі медичні документи, які ці діагнози підтверджують — обстеження, виписки з медзакладів.

Крім того, додає Мороз, всі обстеження можна пройти на базі обласної лікарні. Якщо лікар ВЛК має сумнів щодо тої чи іншої патології військовозобов’язаного, він ці обстеження обов’язково призначає.

“Всі ці речі враховують. Після ВЛК, особа проходить повторний огляд у нас в ОТЦК і СП.

Військовозобов’язаних оглядає начальник медичної служби, начальник служби морально-психологічного забезпечення. Ми також дивимось висновок ВЛК, і якщо маємо сумнів, то проводимо дообстеження.

Далі військовозобов’язаний проходить медогляд також на базі навчального центру. Тобто, аж три етапи. Тому такого, що в людина є діагноз і його не «помітили» бути не може. Бо це різні структури і різні лікарі.

Інша справа, що люди, які мають навіть хронічні хвороби, також можуть бути придатними до служби, але, звісно, не на передовій. Їх призначають на тилові посади, ремонтні підрозділи.

Кожен випадок розглядають індивідуально, і людині знаходять підрозділ і посаду, де вона буде на своєму місці”, — наголошує Андрій Мороз.

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні