-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Як в Івано-франківську проходить форум “Ветерани – шлях додому”

-Реклама-spot_img
spot_img

Івано-Франківськ приймає четвертий форум “Ветерани – шлях додому”. Обговорюватимуть питання соціального захисту, реабілітації, адаптації ветеранів та ветеранок, ділитимуться успішними практиками громад, а також вдосконалення державної політики підтримки ветеранів, їх сімей та родин зниклих безвісти й полонених.

11-12 жовтня в Івано-Франківську відбуваєть четвертий форум “Ветерани – шлях додому. Спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів”, організований Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Міжфракційним депутатським об’єднанням “Реабілітаційні сили України” за підтримки Програми USAID “Рада: наступне покоління”, пише Правда.іф з місця події.

Як в Івано-франківську проходить форум "Ветерани - шлях додому"

Такі форуми вже відбулись у Києві, Волині, Звягелі. Після запланованих ще у кількох містах, будуть підводити підсумки та напрацьовувати зміни до законодавства, об’єднавши зусилля народних депутатів, виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадського сектора.

Як в Івано-франківську проходить форум "Ветерани - шлях додому"

Про обов’язкову зміну ветеранської політики у державі наголошує народний депутат України, член комітету “Право ветеранів” Тарас Тарасенко:

“Я відстоюю позицію, що нам кардинально потрібно змінювати ветеранську позицію. Оскільки хлопці, які воювали з 2014 року і зараз – це зовсім новітня категорія ветеранів та нова суспільна група у нашій країні. І навіть на кінець цього року кількість ветеранів у нас зросте до 25%, це 5 мільйонів людей. Тому ми повинні готуватись до післявоєнного часу, коли ветерани і наша вдячність їм будуть формувати українське суспільство”.

- РЕКЛАМА-

За його словами, потрібно опиратись на чотири аспекти при якісній допомозі ветеранам:

  • турбота про фізичне здоров’я
  • турбота про психічне здоров’я
  • соціальна адаптація
  • економічна незалежність.
Як в Івано-франківську проходить форум "Ветерани - шлях додому"

Наразі в державі немає потрібних програм, стверджує народний депутат України Оксана Савчук, які би стосувались саме психолочічної реабілітації ветерана. Йдеться про брак професійних фахівців у цій сфері.

“І якщо говорити про законодавчий шлях державних ініціатив, то ці програми в кінцевому результаті не завжди доходять до ветерана. Бо прийняти закон – це тільки початок. Візьмемо, до прикладу, ще недієву програму “Помічник ветерана”, вже прийняту на законодавчому рівні, яка на практиці ще не працює. Тому потрібно заглиблюватись в такі питання і доводити їх до логічного вирішення”, – каже посадовиця.

Як в Івано-франківську проходить форум "Ветерани - шлях додому"

Про можливість на форумі поділитись успішними кейсами, які реалізовуються на Прикарпатті щодо ветеранської політики, розповідає заступниця голови Івано-Франківської ОВА Людмила Сірко.

“В області працює перший в Україні “Центр ментального здоров’я”, відкритий на базі Медичного національного університету. Тут надаються послуги ветеранам, діючим військовослужбовцям, сім’ям, члени яких опинились у полоні чи вважаються зниклими безвісти, та родинам загиблих.”

Окрім нього, в області відкрили “Центр ветеранського розвитку” при Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, де за кілька днів розпочнуться курси перших фахівців супроводу ветерана. Навчатимуться спеціалісти не тільки елементам адміністрування, менеджменту, але й психологічної допомоги.

А медичні працівники всієї країни, реабілітологи, за словами Людмили Сірко, на базі Обласної клінічної лікарні можуть пройти курси підвищеної кваліфікації.

Як в Івано-франківську проходить форум "Ветерани - шлях додому"

“Франківськ став не лише прихистком міських ветеранів, але і тих, котрі переїжджають до нас після мобілізації з Донецької, Херсонської, Харківської областей, – стверджує міський голова Руслан Марцінків. – Ми стараємось формувати ветеранський простір: працює “Дім воїна”, де надається психологічна, юридична підтримка; маємо співпрацю з “Першим добровольчим хірургічним шпиталем”, який допомагає в лікуванні, реабілітації хлопців і з благодійними організаціями. Дуже важливо розвивати реабілітаційні напрямки. Тому що наслідки контузій, поранень потребують комплексної реабілітації – починаючи від фізичної до психологічної”.

Аналізуючи співпрацю закордонної благодійної організації та держвлади, радник зі зв’язків з органами державної влади Програми USAID “Рада: наступне покоління” Андрій Шевченко, акцентує, що допомагають ВР ухвалювати якісні рішення.

“Наше завдання не стільки повертати ветеранам суспільство, скільки допомагати суспільству дорівнятись до ветерана. Тому, що жодній країні світу після Другої світової війни не доводилось працювати з такою кількістю ветеранів і вирішувати завдання такого великого масштабу. Але ні в кого не було такого ветерана: вмотивованого, зразкового громадянина, людей, які здатні працювати на результат у найскладніших умовах. Це золотий фонд нації”, – каже радник

Як в Івано-франківську проходить форум "Ветерани - шлях додому"

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Видалення волосся лазером у Івано-Франківську. Лазерна епіляція у FineLine

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Квартири Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні