-РЕКЛАМА-

РЕКЛАМА

Актуально зараз

-Реклама-spot_img

Підлога з ОСБ плити — переваги та особливості монтажу

-Реклама-spot_img
spot_img

ОСБ плита — один із найбільш затребуваних матеріалів для вирівнювання підлоги. Популярність подібних листів обумовлена конструктивними особливостями та експлуатаційними перевагами матеріалу. ОСБ плити складаються з трьох або більше шарів, при цьому стружка рівномірно розподіляється по всему периметру поверхні: у зовнішніх шарах — вздовж, а у внутрішніх — поперек. Подібна структура забезпечує довговічність підлоги.

Можна виділити кілька плюсів використання ОСБ плит:

  1. Простота монтажу — матеріал є дуже зручним у використанні, роботи з ним виконується за лічений час. При цьому лаги можна розміщувати таким чином, щоб закласти між ними утеплювач або інші ізоляційні шари. 
  2. Надійність — подібна підлога не деформується навіть при інтенсивних навантаженнях. Конструкція не просідає під вагою важких меблів, побутової техніки чи автомобіля (якщо мова йде про гараж).
  3. Стійкість до високого рівня вологи — завдяки цьому матеріал підходить для вирівнювання підлоги в приміщеннях, які постійно контактують із водою.
  4. Економічність — ціна ОСБ плити є досить демократичною у порівнянні з більшістю матеріалів аналогічного призначення.

Укладання плити на бетонну підлогу

ОСБ плити відрізняються гарною адгезією як із звичайною бетонною підлогою, так із цементно-піщаною стяжкою. Однак, щоб постелити листи на подібну поверхню, потрібно зачекати, пока вона повністю затвердіє. Тобто основа має бути повністю сухою. Безпосередньо процес укладання ОСБ плит передбачає декілька основних етапів:

- РЕКЛАМА-
  1. Підготовка поверхні — видаляється все сміття із підлоги, після чого вона обробляється грунтовкою глибокого проникнення, яка виконує відразу декілька функцій. Якісній грунтовий склад зміцнюю поверхневий шар, нормалізує вологопоглинання, покращує адгезію з клеєм.
  2. Монтаж ОСБ плит — задля цього використовують універсальний монтажний клей (професіонали рекомендують із вмістом каучуку) та дюбелі. Останні забивають по всьому периметру з кроком 20-35 см, залежно від інтенсивності майбутніх навантажень. Придбати підходящий клей можна у спеціалізованих інтернет-магазинах, наприклад на alkiv.ua/ua.
  3. Очищення поверхні від будівельного сміття та залишків, заповнення швів монтажною піною.

Використання ОСБ із дерев’яною підлогою

Як і у випадку з бетоном, дерев’яну основу очищають від брухту. Крім того, видаляють суттєві виступи та місця, що мають біологічні ураження (грибок, пліснява). При необхідності поверхню обробляють спеціальними бактерицидними розчинами. 

Укладання лаг відбувається паралельно один до одного з дотриманням мінімального кроку. При цьому від стіни слід виступати не менше 15 см для надійного кріплення крайніх опор. Фіксація плит виконується за допомогою шурупів по периметру з кроком 20-30 см. Якщо є необхідність в більш міцній підлозі, монтується ще один шар плит. На фінальній стадії заливаються шви монтажною піною.

Наостанок зазначимо, що в житлових приміщеннях OSB, як правило, використовується в якості чернового покриття для лінолеуму. При цьому рулонні матеріали є досить чутливі до недоліків основи. Замість монтажної піни краще використовувати еластичний герметик (наприклад, силіконовий).

Реклама

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Ігор Василик
Ігор Василик
Журналіст, фрілансер. Закінчив факультет журналістики ЛНУ в 2008 році журналістка, власкор регіональних та центральних ЗМІ. Закінчила Києво-Могилянську академію у 2019 році.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

-Реклама-

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Азов

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні